Salir do Porto en São Martinho do Porto zijn een goed startpunt voor uw ontdekkingsreis door de Costa de Prata. São Martinho Do Porto ligt op wandelafstand van Salir Do Porto en telt ongeveer 5000 inwoners. Deze gezellige, authentieke badplaats strekt zich uit aan de rand van de bijna cirkelvormige baai. De prachtige baai is een paradijs, niet alleen voor de kleintjes, maar ook voor de ouders en grotere kinderen is er genoeg te beleven, zowel binnen de baai als daar buiten. Er zijn gezellige en goede (vis)restaurantjes aan het strand en in het centrum. Elke dag, behalve maandag is er een overdekte groenten-, fruit- en vismarkt. De schelpvormige baai is via een smalle opening tussen rotsheuvels verbonden met de oceaan. Rondom de baai ligt een breed zandstrand, en verderop heuvels en duinen. In de zomer staan langs de baai blauwwit-gestreepte vierkante tentjes die je kan huren om je spullen op te bergen en eventueel wat schaduw op te zoeken. Aan de noordzijde van de baai is de haven. De baai is begrensd met een levendige zonnige boulevard die aansluit op een houten wandelpad door de duinen naar Salir do Porto. Ideaal voor een heerlijke wandeling!

Graag een actieve vakantie?

Wandelen: elke woensdag en vrijdag worden er wandelingen georganiseerd door Silver Coast Walks. Aan deze wandelingen kan iedereen gratis deelnemen. Voor alle info kijk je best op hun website https://silver coastwalks.com/

Fietsen: via Routeyou vind je een overzicht van alle routes in de buurt. Wil je de omgeving per fiets verkennen, neem dan contact op met bijvoorbeeld Buka Bike, of Bikerent Silvercoast. Je kunt de fietsen bij hen afhalen, maar zij kunnen de fietsen ook bij je vakantieverblijf bezorgen.

Mountainbiken: In het Natuurpark Serra d'Aire e Candeeiros ligt het eerste officiële mountainbike centrum van Portugal, het Centro de BTT. In de omgeving zijn 7 routes uitgezet die variëren in afstand en in moeilijkheidsgraad. De totale lengte van het totale parcours is 265 kilometer. Het is mogelijk diverse routes aan elkaar te koppelen of tussendoor over te stappen naar een andere route. De routes gaan dwars door de natuur en leuke plaatsen in de regio waar ook een hapje of drankje kan worden genuttigd. Het mountainbikecentrum ligt naast het ecologische park Pia do Urso in het natuurpark Serra d'Airee e Candeeiros. Er zijn kleedruimtes met douche aanwezig, maar er is ook ruimte voor het schoonmaken en klein onderhoud van de fiets. Rondom is er voldoende parkeergelegenheid en in het ecologische park is een aantal restaurant en cafés aanwezig voor een hapje of drankje. Gedurende het jaar wordt het traject onderhouden en een keer per jaar worden alle routes gecontroleerd en vindt er groot onderhoud plaats.

Surfen: de Atlantische Oceaan is prima geschikt voor golfsurfen. Populaire surfstranden vind je onder andere bij Baleal, Peniche en Nazaré. Je kunt een uitrusting huren en surflessen nemen bij o.a. Peniche Surf Camp en Nazaré Surf School. Voor (kite)surfen kun je ook terecht bij Peniche Kitecenter, en de Escola da Vela in Nadadouro.

Zeilen: Zowel de baai van São Martinho do Porto als de lagune van Óbidos geven goede mogelijkheden voor zeilen, kanoën, etc. Je kunt er spullen huren en lessen nemen. Kijk bijvoorbeeld bij Escola de Velada da Lagoa voor de mogelijkheden op de Lagoa de Óbidos, vlakbij Foz do Arelho. Je kunt hier niet alleen zeilen, maar ook kanoën, waterskieën, en windsurfen. Zeil- en windsurflessen worden ook gegeven bij de São Martinho Nautical Club.

Duiken: In en om Peniche zijn diverse duikscholen gevestigd, zoals Haliotis, JustDive, en AcuaSubOeste. Hier kun je duiklessen volgen, of een duiktrip naar de Berlengas maken. Op de Berlengas eilanden kan je ook snorkelen.

Parapente: Via FLY Nazaré (Facebook)

Golfen: in het wereldvermaarde Praia del Rey, Bom successo, Royal Obidos, Golden Eagle.

Karten: er is een outdoor kartbaan bij Lourinhã, Bombarral, bij Batalha, en bij Leiria.In Caldas da Rainha is een indoor kartbaan.

Jeepsafari: te boeken bij Naturumm in Nazare.

Bowlen: in Caldas De Rainha is een bowlingbaan.

Waterpret: voor het hele gezin: www.sportagua.com

 

Of geniet van een georganiseerde activiteit: Adventure By You biedt allerlei activiteiten en excursies aan, zoals bv. dolfijnen spotten, paardrijden op het strand of in de natuur, fietstochten of een wijnexcursie. Begeleiding is in het Engels. Atlantic Safaris in Nazaré laat je genieten in en op het water: Flyboarden, dolfijnen spotten, een tour naar de Berlengas, duiken en nog veel meer. Begeleiding is in het Engels.

 

In de directe omgeving liggen heel veel fascinerende steden, pittoreske plaatsjes en start een fantastische wijnroute:

Wijnroute  - Zeker een bezoekje brengen aan één van de vele wijnhuizen.

 

Foz Do Arelho - lagune van Obidos (10 km) De lagune van Óbidos is één van de mooiste plekjes aan de westkust van Portugal. Uitermate geschikt voor het beoefenen van allerlei watersporten.

Nazaré (13 km) met zijn mild klimaat en natuurlijke schoonheid, bewaart één van de oudste visserstradities van Portugal. De zee bij de Portugese kustplaats Nazaré is één van de meest geliefde surfspots van de wereld. Hier zijn namelijk al vele records gevestigd voor het surfen op de hoogste golf.

Caldas da Rainha (17 km) - een gezellig, iets drukker stadje met leuke winkelstraatjes en een shoppingcenter "Vivace".   Elke dag (ook op zondag) is in het centrum een groente- en fruitmarkt te bezoeken, waar de plaatselijke bevolking, soms maar met enkele kistjes, hun dagverse producten verkopen. De moeite om een keertje naar toe te gaan. Zin om nog meer marktjes te bezoeken? Klik dan zeker op deze link: gezellige marktjes - Costa da Prata

Óbidos (20 km) een van de meest pittoreske en best bewaarde middeleeuws vestigingsstadje van Portugal.

Alcobaça (24 km) gelegen in een groene vallei tussen de rivieren Alcoa en Baca, met als hoogtepunt het monumentale Santa Maria klooster uit 1178, Unesco Werelderfgoed. In de Kerk zijn de graftomben ondergebracht van koning Pedro en zijn geliefde Dona Ines de Castro, hét liefdesdrama van Portugal.

In de buurt van Bombarral vind je de prachtige Buddha Eden tuin (Bacalhôa Buddha Eden). Een absolute aanrader. In de buurt van de Buddha tuin kan je ook gaan karten https://kiro-karting.com/

Batalha (44 km) de witte huizen staan hier gegroepeerd rond een enorm dominicanenklooster. Elk jaar rond 15 augustus worden hier processies en folkloristische festiviteiten georganiseerd.

Mira de Aire In de buurt van Batalha zijn de grotten van Mira de Aire een bezoekje waard.

Peniche (45 km) is onlosmakelijk verbonden met de zee. Het is een van de belangrijkste Portugese vissershavens voor ambachtelijke visvangst en een groot watersportcentrum aan de Atlantische Oceaan. Wereldberoemd bij surfers.

Leiria (50 km) ligt in een aantrekkelijke landstreek van wijngaarden en dennenbossen. De huizen klimmen tegen een koepelvormige heuvel op, die als het ware overgaat in een van de mooiste burchten van Portugal, symbolisch opgenomen in het wapenschild van het land.

Fátima (75 km) een groots bedevaartsoord, ook wel het altaar van de wereld genoemd. In 1917 verscheen Maria een aantal malen aan 3 herderskinderen, op 13 mei alsook op 13 oktober, de processies op deze dagen trekken elk jaar duizenden pelgrims. (75 km)

zie ook https://www.santuario-fatima.pt/portal/

Tomar (80 km)

Tomar, waar ooit de Orde van de Tempeliers was gevestigd, is een charmante stad met een grote artistieke en culturele rijkdom. Het visitekaartje van de stad, het klooster Convento de Cristo, is een van de belangrijkste Portugese bouwwerken uit de renaissance.

Zeker ook het kasteel van de Tempeliers een keertje bezoeken.

Zelfs Lissabon is op ongeveer 100 kilometer heel goed bereikbaar - zelfs met het openbaar vervoer. Er vertrekt dagelijks een bus vanuit São Martinho do Porto (halte aan de supermarkt Intermarché). Reistijd: +/- 1,5 uur

Ilhas Berlengas

Het eiland Berlenga behoort tot de eilandengroep Ilhas Berlengas. Het is een pure plek die indruk maakt. Het eiland Berlenga is een ongerept rotseiland van rood graniet, met hoge kliffen, prachtige grotten in zee, een baai met ijskoud, kristalhelder water, een haventje en idyllisch strandje. Er is ook een stenen fort São João Baptista, gebouwd op de ruïnes van een klooster. In dit natuurreservaat en broedgebied voor vogels zie je vooral heel veel zeemeeuwen. Verken het eiland tijdens een wandeling naar het fort of de vuurtoren. Of stap in een boot voor een tochtje rondom het eiland, een fijne manier om de prachtige grotten van het eiland te bezichtigen.

Praia D'El Rey - Golf & Beach Resort... voor wie graag een balletje slaat....