Salir do Porto en São Martinho do Porto zijn een goed startpunt voor uw ontdekkingsreis door de Costa de Prata. São Martinho Do Porto ligt op wandelafstand van Salir Do Porto en telt ongeveer 5000 inwoners. Deze gezellige, authentieke badplaats strekt zich uit aan de rand van de bijna cirkelvormige baai. De prachtige baai is een paradijs, niet alleen voor de kleintjes, maar ook voor de ouders en grotere kinderen is er genoeg te beleven, zowel binnen de baai als daar buiten. Er zijn gezellige en goede (vis)restaurantjes aan het strand en in het centrum. Elke dag, behalve maandag is er een overdekte groenten-, fruit- en vismarkt. De schelpvormige baai is via een smalle opening tussen rotsheuvels verbonden met de oceaan. Rondom de baai ligt een breed zandstrand, en verderop heuvels en duinen. In de zomer staan langs de baai blauwwit-gestreepte vierkante tentjes die je kan huren om je spullen op te bergen en eventueel wat schaduw op te zoeken. Aan de noordzijde van de baai is de haven. De baai is begrensd met een levendige zonnige boulevard die aansluit op een houten wandelpad door de duinen naar Salir do Porto. Ideaal voor een heerlijke wandeling! Strandtoerisme en watersport zijn mogelijk in de baai van São Martinho do Porto en op de lagune van Óbidos. Surfen op de golven van Baleal, Supertubos, Nazaré, Foz Do Arelho en Peniche, golfen in het wereldvermaarde Praia del Rey, Bom successo, Royal Obidos, Golden Eagle en duiken of snorkelen op de Berlengas eilanden...  Kortom niets ontbreekt om er ook een sportieve vakantie van te maken. Graag een actieve vakantie? Elke woensdag en vrijdag worden er wandelingen georganiseerd door Silver Coast Walks. Aan deze wandelingen kan iedereen gratis deelnemen. Voor alle info kijk je best op hun website https://silvercoastwalks.com/

In de directe omgeving liggen heel veel fascinerende steden, pittoreske plaatsjes en start een fantastische wijnroute:

Wijnroute

Zeker een bezoekje brengen aan één van de vele wijnhuizen.

Foz Do Arelho - lagune van Obidos (10 km) De lagune van Óbidos is één van de mooiste plekjes aan de westkust van Portugal. Uitermate geschikt voor het beoefenen van allerlei watersporten.


Nazaré (13 km) met zijn mild klimaat en natuurlijke schoonheid, bewaart één van de oudste visserstradities van Portugal. De zee bij de Portugese kustplaats Nazaré is één van de meest geliefde surfspots van de wereld. Hier zijn namelijk al vele records gevestigd voor het surfen op de hoogste golf.

Caldas da Rainha (17 km) - een gezellig, iets drukker stadje met leuke winkelstraatjes en een shoppingcenter "Vivace".   Elke dag (ook op zondag) is in het centrum een groente- en fruitmarkt te bezoeken, waar de plaatselijke bevolking, soms maar met enkele kistjes, hun dagverse producten verkopen. De moeite om een keertje naar toe te gaan. Zin om nog meer marktjes te bezoeken? Klik dan zeker op deze link: gezellige marktjes - Costa da Prata

Óbidos (20 km) een van de meest pittoreske en best bewaarde middeleeuws vestigingsstadje van Portugal.

Alcobaça (24 km) gelegen in een groene vallei tussen de rivieren Alcoa en Baca, met als hoogtepunt het monumentale Santa Maria klooster uit 1178, Unesco Werelderfgoed. In de Kerk zijn de graftomben ondergebracht van koning Pedro en zijn geliefde Dona Ines de Castro, hét liefdesdrama van Portugal.

In de buurt van Bombarral vind je de prachtige Buddha Eden tuin (Bacalhôa Buddha Eden). Een absolute aanrader. In de buurt van de Buddha tuin kan je ook gaan karten https://kiro-karting.com/

Batalha (44 km) de witte huizen staan hier gegroepeerd rond een enorm dominicanenklooster. Elk jaar rond 15 augustus worden hier processies en folkloristische festiviteiten georganiseerd.

Mira de Aire In de buurt van Batalha zijn de grotten van Mira de Aire een bezoekje waard.


Peniche (45 km) is onlosmakelijk verbonden met de zee. Het is een van de belangrijkste Portugese vissershavens voor ambachtelijke visvangst en een groot watersportcentrum aan de Atlantische Oceaan. Wereldberoemd bij surfers.

Leiria (50 km) ligt in een aantrekkelijke landstreek van wijngaarden en dennenbossen. De huizen klimmen tegen een koepelvormige heuvel op, die als het ware overgaat in een van de mooiste burchten van Portugal, symbolisch opgenomen in het wapenschild van het land.

Fátima (75 km) een groots bedevaartsoord, ook wel het altaar van de wereld genoemd. In 1917 verscheen Maria een aantal malen aan 3 herderskinderen, op 13 mei alsook op 13 oktober, de processies op deze dagen trekken elk jaar duizenden pelgrims. (75 km)

zie ook https://www.santuario-fatima.pt/portal/

Tomar (80 km)

Tomar, waar ooit de Orde van de Tempeliers was gevestigd, is een charmante stad met een grote artistieke en culturele rijkdom. Het visitekaartje van de stad, het klooster Convento de Cristo, is een van de belangrijkste Portugese bouwwerken uit de renaissance.

Zeker ook het kasteel van de Tempeliers een keertje bezoeken.

Zelfs Lissabon is op ongeveer 100 kilometer heel goed bereikbaar - zelfs met het openbaar vervoer. Er vertrekt dagelijks een bus vanuit São Martinho do Porto (halte aan de supermarkt Intermarché). Reistijd: +/- 1,5 uur

Ilhas Berlengas

Het eiland Berlenga behoort tot de eilandengroep Ilhas Berlengas. Het is een pure plek die indruk maakt. Het eiland Berlenga is een ongerept rotseiland van rood graniet, met hoge kliffen, prachtige grotten in zee, een baai met ijskoud, kristalhelder water, een haventje en idyllisch strandje. Er is ook een stenen fort São João Baptista, gebouwd op de ruïnes van een klooster. In dit natuurreservaat en broedgebied voor vogels zie je vooral heel veel zeemeeuwen. Verken het eiland tijdens een wandeling naar het fort of de vuurtoren. Of stap in een boot voor een tochtje rondom het eiland, een fijne manier om de prachtige grotten van het eiland te bezichtigen.

Praia D'El Rey - Golf & Beach Resort... voor wie graag een balletje slaat....